Aantal hiv-diagnoses opnieuw toegenomen

Het aantal hiv-diagnoses is het afgelopen jaar licht toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van Sensoa. Het is moeilijk om een eenduidige oorzaak te koppelen aan het gestegen aantal diagnoses, maar wellicht zitten de sensibiliseringscampagnes van de afgelopen jaren er voor iets tussen.
FERNANDO DA CUNHA / BSIP
Het hiv-virus.

In 2012 werden 1.227 nieuwe diagnoses met hiv gesteld in België, wat net iets meer is dan de 1.177 diagnoses in 2011. Het aantal diagnoses bij Belgen en niet-Belgen is bijna even hoog. De meest kwetsbare groep bij de Belgen zijn mannen die seksuele contacten hebben met andere mannen. Bij de niet-Belgen zijn mensen die afkomstig zijn uit Sub-Saharaans Afrika het kwetsbaarst.

Belangrijk om te onderlijnen is dat het niet duidelijk is of het aantal besmettingen is toegenomen. De cijfers geven enkel aan hoeveel nieuwe diagnoses er het laatste jaar gesteld zijn. Volgens Boris Cruyssaert van het expertisecentrum Sensoa is het moeilijk om een eenduidige oorzaak te koppelen aan het gestegen aantal diagnoses, maar wellicht zitten de sensibiliseringscampagnes van de afgelopen jaren er voor iets tussen.

"De laatste vier jaar is het aantal nieuwe diagnoses vrij hoog, maar het kan zijn dat sommige van die mensen al jaren geleden besmet zijn", zegt Cruyssaert in "De ochtend". Testen blijft het codewoord. "Hoe sneller je weet dat je geïnfecteerd bent met hiv, hoe sneller je zelf voorzorgen kunt nemen om veilig te vrijen en een behandeling kunt starten."