Brusselse winteropvang verzadigd door Gésukrakers

De Brusselse winteropvang zit vol. Samusocial, die de opvang organiseert, moet dagelijks gezinnen met kinderen weigeren omdat een gewestelijke oplossing voor de Gésu-krakers uitblijft. De organisatie roept staatssecretaris Christos Doulkeridis (Ecolo) op om een oplossing te zoeken.

Het wordt steeds kouder en de winteropvang voor daklozen zit dan ook al goed vol. Elke nacht slapen er al zo'n 480 daklozen en daardoor is er voor verschillende gezinnen met kinderen geen plaats. De opvangcapaciteit voor gezinnen is volledig verzadigd door de aanwezigheid van 18 gezinnen – 96 personen – die uit het Gesùkraakpand zijn gezet.

Samusocial roept Brussels staatssecretaris Christos Doulkeridis (Ecolo) op om een oplossing te zoeken. Eerder had Doulkeridis nochtans beloofd om 7 woningen vrij te maken tegen 22 november. Vandaag stelt Samusocial vast dat zij er om meerdere redenen nog niet naartoe kunnen (woningen zonder verwarming, niet ingericht...).

De organisatie vraagt daarnaast aan staatssecretaris voor Maatschappelijke Integratie Maggie De Block (Open VLD) om het winterplan van de federale overheid te ontplooien.

De winteropvang voor de daklozen is dit jaar te laat gestart, omdat er allerlei administratieve problemen de start in de weg stonden. Volgens sommigen lag OCMW-voorzitter Yvan Mayeur dwars omdat hij de nodige paperassen niet getekend had. Hij erkende dat hij niet getekend had, maar dat kwam volgens hem omdat door "haastwerk" van ministers Brigitte Grouwels (CD&V) en Evelyne Huytebroeck (Ecolo) de papieren niet in orde waren.