CEO Peugeot doet afstand van aanvullend pensioen

Philippe Varin, de grote baas van Peugeot, doet afstand van een aanvullend pensioen van 21 miljoen euro bruto. Rond die vergoeding was in Frankrijk een golf van kritiek ontstaan. Varin gaat volgend jaar met pensioen en kreeg 310.000 euro netto gedurende 25 jaar. Daar ziet de CEO nu dus van af.

Varin, die met pensioen gaat en volgend jaar plaatsmaakt voor een nieuwe CEO, krijgt geen vertrekpremie. De 21 miljoen euro bruto waarvan sprake was, was een (aanvullend) pensioen. Het is de vakbond die het bedrag aantrof in een bedrijfsdocument.

De vergoeding is naar Franse (en internationale) normen niet uitzonderlijk hoog, maar Peugeot is een bedrijf in crisis. Het heeft zwaar te lijden onder de crisis in de autosector. De verliezen stapelen zich op, fabrieken worden gesloten en werknemers verliezen massaal hun baan.

De vakbonden en enkele politici vonden het dan ook volledig ongepast dat Varin nu zo'n bedrag zou opstrijken. De bonden wilden dat Varin van het geld afzag. Die vraag is dus niet in dovemansoren gevallen.

AFP PHOTO