Geen netvergoeding voor wie nulverbruik heeft door zonnepaneel

Gezinnen die door hun zonnepanelen een nulverbruik hebben, hoeven daar geen netvergoeding voor te betalen. Dat heeft het hof van beroep in Brussel beslist.

De federale energieregulator CREG wilde mensen met zonnepanelen sinds begin dit jaar een forfaitaire vergoeding laten betalen, omdat ze wel het elektriciteitsnetwerk gebruiken, om stroom af te nemen of om er stroom op te zetten.

De vergoeding zou tussen de 200 en 250 euro bedragen. PV-Vlaanderen, de vereniging van installateurs van zonnepanelen, had daar een proces tegen aangespannen en heeft nu gelijk gekregen.

De grootste elektriciteitsleveranciers rekenden de netvergoeding sowieso nog niet door aan hun klanten omdat ze de uitspraak wilden afwachten. Kleinere leveranciers hebben de vergoeding wel al aangerekend en zullen nu het bedrag aan hun klanten met zonnepanelen moeten terugbetalen.