Hoe diervriendelijk zijn Amerikaanse filmsets echt?

Wanneer op de aftiteling van een Amerikaanse film wordt beweerd dat geen dieren gewond zijn geraakt tijdens het draaien, dan is de kans groot dat dit niet klopt. Dat schrijft The Hollywood Reporter op basis van een onderzoek naar het doen en laten van de American Humane Association (AHA) die moet toezien op het welzijn van dieren op filmsets.
Supplied by Capital Pictures
Een still uit de film "Life of Pi".

De AHA wordt sinds 1939 voor inspecties op filmsets uitgenodigd. Nadat in 1980 enorm veel protest was gerezen over de mishandeling van dieren tijdens de film "Heaven's gate" kreeg de organisatie meer macht. Sindsdien mogen controleurs onder meer onaangekondigd op filmsets verschijnen.

Volgens The Hollywood Reporter zijn die controles doorheen de jaren lek als een zeef geworden. Dat concludeert het magazine op basis van anonieme getuigenissen van controleurs en ex-controleurs en onderschept e-mailverkeer.

Zo stuurde een controleur een collega op 7 april 2011 een e-mail waarin ze melding maakte van een ernstig incident op de set van de film "Life of Pi". Tijdens een scène was een tijger bijna verdronken, maar de controleur schrijft uitdrukkelijk dat dit feit moest worden verzwegen.

Insecten

Ook bij tal van andere films zouden onregelmatigheden zijn geminimaliseerd of niet zijn gerapporteerd. Tijdens het draaien van "The hobbit" bijvoorbeeld, kwamen naar verluidt verschillende schapen om omdat ze geen water kregen. Speciale effecten op zee tijdens de opnames van "Pirates of the Caribbean" betekenden dan weer het einde voor tientallen vissen die dood op het strand aanspoelden.

Toch kregen al deze films het zegel "No animals were harmed". Meer nog: de AHA beweert dat tot 98% van de dieren op filmsets hun "acteerprestaties" ongedeerd doorkomen. De getuigenissen die The Hollywood Reporter kon verzamelen, trekken dit cijfer in twijfel. Volgens de ondervraagde controleurs telt het AHA insecten mee om het percentage te bereiken. Ze waarschuwen ook dat als een film enkel vermeldt dat een controle op de set heeft plaatsgevonden, dieren zo goed als zeker zwaargewond zijn geraakt of zelfs het leven hebben verloren.

Volgens The Hollywood Reporter zijn de praktijken in hoofdzaak te wijten aan het feit dat veel controleurs van het AHA doorheen de jaren innige banden met filmproducenten hebben ontwikkeld waardoor ze zich schuldig maken aan belangenvermenging. Die vorm van corruptie zou zelfs tot aan de top van het AHA zijn doorgedrongen.