Italiaanse oud-premier Berlusconi uit Senaat gezet

In Italië wordt oud-premier Silvio Berlusconi uit de Senaat gezet. Dat heeft een meerderheid van de senatoren zo beslist, een logisch gevolg van de gerechtelijke veroordeling van de 77-jarige Berlusconi wegens fraude. Eerder had de bevoegde senaatscommissie al een gelijkaardig voorstel goedgekeurd.

Voor Berlusconi is zijn uitzetting een vernedering, maar achter de schermen zal hij wellicht nog zeer invloedrijk blijven. Desondanks mag hij zich gedurende zes jaar geen kandidaat meer stellen voort een nieuw politiek ambt. In een toespraak tot aanhangers noemt Berlusconi vandaag "een rouwdag voor de democratie".

Tot op het laatst hadden Berlusconi en zijn partij alles geprobeerd om de dreigende uitsluiting in de Senaat te voorkomen. De aanhangers van Berlusconi hadden in Rome gedemonstreerd en voor een "staatsgreep" of "het einde van de democratie" gewaarschuwd. Berlusconi zelf betuigde voor zijn aanhangers opnieuw zijn onschuld.

Door zijn uitzetting is Berlusconi nu ook zijn parlementaire onschendbaarheid kwijt. Dat maakt het voor het gerecht ook gemakkelijker om de oud-premier ook in een aantal andere zaken te vervolgen. Zo moet de rechter in beroep nog een oordeel vellen in de affaire Rubygate, een zaak van seksfeestjes en seks met een minderjarige prostituee, waarbij Berlusconi betrokken is.

De oud-premier blijft intussen rondbazuinen dat hij onschuldig is en het slachtoffer is van een complot van linkse rechters.