Letse premier stapt op na ramp supermarkt

De Letse premier Valdis Dombrovskis heeft ontslag genomen. Hij neemt naar eigen zeggen zijn verantwoordelijkheid voor de instorting van een supermarkt in Riga vorige week. Daarbij kwamen 54 mensen om het leven. Letland zit nu zonder regering, een maand voor het Europese land toetreedt tot de euro.

De exacte oorzaak van de instorting van de supermarkt is nog niet bekend, maar de politie is wel een onderzoek gestart naar de stabiliteit van het gebouw dat nog maar een paar jaar oud was.

Eerste minister Dombrovskis wacht dat onderzoek dus niet af. Hij zei dat hij "politieke verantwoordelijkheid neemt voor de tragedie", zonder verdere details te geven.

Eerder had de minister van Economie wel gezegd dat het gebrek aan overheidssupervisie van grote bouwprojecten deels aan de basis lag van de ramp. De president van Letland Andris Berzins heeft aangekondigd dat hij dit jaar nog een nieuwe regering zal aanduiden.