Malinese coupleider Amadou Sanogo is gearresteerd

In het West-Afrikaanse land Mali is Amadou Sanogo aangehouden, de leider van de militaire staatsgreep waarbij toenmalig president Amadou Toumani Touré aan de kant werd geschoven. Sanogo is al ondervraagd en formeel in staat van beschuldiging gesteld.
Militairen trekken de wacht op voor de woning van Amadou Sanogo

Waarvan de voormalige coupleider juist wordt beschuldigd, is nog onduidelijk. Sommige bronnen hebben het over betrokkenheid bij ontvoering, andere over moord. Sanogo zou betrokken zijn geweest bij de dood en verdwijning van een aantal militairen tijdens de putsch, begin vorig jaar.

In elk geval toont de arrestatie van Sanogo aan dat de nieuwe president Dioncounda Traoré zich sterk genoeg voelt om indien nodig de militairen hard aan te pakken.

Na de door hem geleide coup overhandigde Sanogo in mei vorig jaar de macht aan een burgerbewind, maar achter de schermen bleef hij invloedrijk, ook al omdat hij inmiddels bevorderd was tot generaal in het Malinese leger. Als hoge officier zou hij ook verantwoordelijk zijn voor tal van mensenrechtenschendingen en verdwijningen. Intussen had hij voor zichzelf wel een aanzienlijk maandloon als ex-staatshoofd bedongen.

De staatsgreep van Sanogo en de zijnen betekende het startschot voor een offensief van een alliantie van Toearegs en fundamentalistische moslimrebellen, waarbij die zowat het hele noordoosten van het land veroverden. Pas na een militaire interventie van oud-kolonisator Frankrijk konden die rebellen weer worden verdreven.