Obama: "Hollywood mag wapengeweld niet de hemel in prijzen"

De Amerikaanse president Barack Obama wil niet dat Hollywood wapengeweld in films al te zeer ophemelt. Dat heeft hij gezegd tijdens een toespraak voor enkele honderden werknemers van filmstudio DreamWorks. Hij benadrukt dat Amerikaanse films en series wereldwijd een grote invloed uitoefenen.
2013 Getty Images

Gisteren heeft Obama een bezoek gebracht aan de terreinen van filmstudio DreamWorks in Hollywood. In zijn toespraak achteraf stelde hij dat entertainment een van de belangrijkste Amerikaanse exportproducten vormt. Volgens de president maakt de sector zelfs deel uit van de Amerikaanse diplomatie.

"Honderden miljoenen mensen zijn nog nooit in de VS geweest, maar hebben dankzij jullie een glimp gekregen op wat ons land uniek maakt. Ze hebben iets over onze waarden geleerd. Dankzij onze films hebben we een wereldwijde cultuur geschapen."

Daarom roept Obama de filmindustrie tegelijk op wapengeweld niet al te zeer op te hemelen. "Wat een opmerkelijke erfenis is, is tegelijk een grote verantwoordelijkheid. Wapengeweld mogen we niet de hemel in prijzen. De verhalen die jullie vertellen geven het leven en de visie van kinderen vorm."

Sandy Hook

De president liet niet na te verwijzen naar de recente schietpartijen op Amerikaanse scholen. "Begin dit jaar zaten de leiders van deze stad samen met vicepresident Joe Biden om te bespreken wat Hollywood kan doen om onze kinderen te behoeden. Dat gebeurde in de nasleep van het drama op Sandy Hook. Deze gesprekken moeten we voortzetten. De verhalen die we vertellen maken het verschil. En de verhalen die jullie vertellen, zijn de meest krachtige ter wereld."

Naast deze ernstige boodschap maakte Obama ook tijd voor enkele mopjes. Zo beweerde hij dat hij graag voor DreamWorks zou werken en dat hij zelfs al een speciale band met de studio heeft. "Mijn oren waren een bron van inspiratie voor Shrek", grapte hij.