Psalmboek uit 1640 duurste gedrukte boek ter wereld

Bij veilinghuis Sotheby's in New York is gisteren een psalmboek uit 1640 onder de hamer gegaan voor 14,2 miljoen dollar (ruim 10 miljoen euro). Het exemplaar van het Bay Psalm Book is daarmee het duurste gedrukte boek ooit.

Het Bay Psalm Book werd gedrukt in 1640 in opdracht van de puriteinse leiders van de Massachusetts Bay Colony in wat vandaag de VS is. Het was bedoeld als een getrouwe Engelse vertaling van originele Hebreeuwse psalmen.

Het boek werd destijds in een oplage van 1.700 stuks gedrukt. Daarvan blijven vandaag 11 exemplaren over. Twee daarvan waren in handen van de Boston's Old South Church waar eens "founding father" Benjamin Franklin werd gedoopt en waar de vergaderingen in de aanloop naar de Boston Tea Party in 1773 plaatsvonden. De overige 9 exemplaren bevinden zich in andere collecties en bibliotheken.

"Het boek getuigt niet van een degelijke ambacht"

Gisteren heeft de Boston's Old South Church één van de exemplaren in haar bezit verkocht bij veilinghuis Sotheby's in New York. Daar ging het onder de hamer voor liefst 14,2 miljoen dollar (ruim 10 miljoen euro). Daarmee is het werk het duurste gedrukte boek ooit. De titel van duurste handgeschreven boek staat nog steeds op naam van een schriftje van Leonardo da Vinci dat in 1994 voor 30,8 miljoen dollar (ruim 22 miljoen euro) werd verkocht.

De koper van het Bay Psalm Book is David Rubenstein. Hij is een Amerikaanse investeerder en filantroop. Rubenstein heeft al te kennen gegeven dat hij het boek wil uitlenen aan bibliotheken in het hele land.

Volgens dominee Nancy Taylor van de Boston's Old South Church gaat het om "een spectaculair boek" en "mogelijk een van de belangrijkste boeken in de Amerikaanse geschiedenis". Nochtans is het boek in het verleden al vaak bekritiseerd omdat het een bedenkelijke kwaliteit zou hebben. De inkt is op sommige plaatsen slordig aangebracht en de tekst zou vol spelfouten staan. Tweehonderd jaar geleden liet uitgever en auteur Isaiah Thomas zich al ontvallen dat het boek "niet van een degelijke ambacht getuigt". "De samensteller moet met interpunctie weinig vertrouwd zijn geweest", meende hij.

AFP
AFP