Tot 12 jaar cel voor gewelddadige overval op juwelier in Ledeberg

De hoofdverdachte en schutter tijdens de gewelddadige overval in juni op een juwelenzaak in de Gentse deelgemeente Ledeberg is veroordeeld tot 12 jaar cel. Dat heeft de Gentse correctionele rechtbank beslist. Twee andere verdachten werden veroordeeld tot 10 en 8 jaar gevangenisstraf.

De overval gebeurde op 21 juni rond de middag op een juwelenzaak aan het Ledebergplein. De overvallers gebruikten een vuurwapen en er werden schoten gelost. De zoon van de juwelier werd in de buik geraakt en verkeerde een tijd in levensgevaar. De juwelier had een van de verdachten overmeesterd, nadat hij zelf in het been geschoten werd.

Die 23-jarige verdachte raakte lichtgewond bij de schermutseling en werd door de politie opgepakt. Een tweede dader, een 25-jarige man, had zich verschanst in een mobiel toilet in de omgeving en gaf zich daarna over aan de politie. Een derde verdachte, een 21-jarige man, kon de dag van de feiten ontkomen, maar werd later opgepakt.

Het openbaar ministerie had gevangenisstraffen tot 14 jaar gevorderd. "Dit zijn enorm zware feiten die, ondanks de jeugdige leeftijd van de drie daders, zeer goed voorbereid waren en waarbij het minder dan een haar gescheeld heeft of er waren twee doden gevallen", zei aanklager Annemie Serlippens tijdens de behandeling van de zaak.