Vijf nieuwe zwammen ontdekt in Vlaanderen

In Vlaanderen zijn vijf nieuwe soorten gordijnzwammen ontdekt, een groep plaatjeszwammen met roestbruine sporen die in symbiose leven met bomen en struiken. Dat meldt Natuurpunt.
Roodbruine moerasgordijnzwam

De naam "gordijnzwam" verwijst naar een "gordijntje", een hoop spinnenwebachtige draadjes die in jonge toestand (voor het hoedje helemaal opengaat) tussen de steel en de hoedrand zitten.

"Gordijnzwammen vormen met circa 2.000 soorten het grootste plaatjeszwammengeslacht van Europa", verduidelijkt Wim Veraghtert van Natuurpunt. Gordijnzwammen zijn vaak moeilijk van elkaar te onderscheiden.

Een werkgroep van de Koninklijke Vlaamse Mycologische Vereniging heeft in Vlaanderen 117 soorten en variëteiten gordijnzwammen opgelijst. In het nieuwe gordijnzwammenboek heten de vijf nieuwe soorten cortinarius subrhombisporus (uit Wuustwezel), cortinarius rubenii(uit Schilde, opgedragen aan Ruben Walleyn), cortinarius vandervekenianus (uit Tervuren, opgedragen aan wijlen prof. Van der Veken), cortinarius subdecipiens (uit Lummen) en cortinarius salicticolus (uit Viersel).

De laatste soort, roodbruine moerasgordijnzwam gedoopt, is tot nog toe alleen aangetroffen in de Kleine Netevallei in Viersel en in de Bonte Klepper in Rijkevorsel.