5,5 miljoen euro aan bitcoins ergens op Brits stort

Een harde schijf weggooien zonder eerst een back-up te maken van je gegevens, kan grote gevolgen hebben. Dat realiseert de Brit James Howells zich intussen meer dan wie ook. Deze zomer gooide hij zonder erbij na te denken een oude harde schijf weg met daarop een digitale portefeuille uit 2009 met 7.500 bitcoins. Huidige waarde: 5,5 miljoen euro.
AP2013

Howells, die werkt in de IT-sector, was er vroeg bij. In 2009, toen bitcoins enkel maar bekend waren bij een kleine groep computernerds, besloot hij om de internetmunt te gaan "mijnen". Bitcoins kan je in principe namelijk produceren door een computerprogramma te draaien.

In 2009 was dat nog heel eenvoudig en na een week had Howells al 7.500 bitcoins gegenereerd. Rijk was hij daarmee niet geworden, want de munt was toen nog vrijwel niets waard. Intussen is dat wel anders. Enkele dagen geleden overschreed de koers van de bitcoin de kaap van 1.000 dollar. Zelf bitcoins maken is dan ook heel wat moeilijker geworden en niet meer weggelegd voor u of ik.

Howells stond na die week "mijnen" niet meer stil bij de digitale portefeuille van 7.500 bitcoins die hij eraan had overgehouden. In 2010 ging de laptop waarop ze stonden, stuk. De Brit haalde hem uit elkaar en de meeste onderdelen werden verkocht of weggegooid. De harde schijf belandde enkele jaren in een bureaulade. Deze zomer besloot Howells echter om zijn bureau op te ruimen, waarna de schijf in de prullenmand belandde.

Pas vorige week vrijdag herinnerde Howells zich de bitcoin-portefeuille, die zich nu ergens bevindt op een stort in het plaatsje Newport, in Wales. De waarde ervan bedraagt intussen zo'n 5,5 miljoen euro. Dat fortuin ligt dus ergens op het stort, dat een voetbalveld groot is. Howells trok ernaartoe, maar kreeg te horen dat "zelfs de politie een team van minstens 15 mensen nodig heeft om iets terug te kunnen vinden".

"Het is voor mij onmogelijk om zo'n zoektocht te financieren zonder de garantie dat ik op het einde zeker de harde schijf heb", zegt Howells, die er zich dan maar bij heeft neergelegd dat zijn blunder onherroepelijk is. Een woordvoerster van de gemeente Newport heeft ook al gereageerd op de zaak. Ze waarschuwt eventuele schattenjagers dat ze niet zullen worden toegelaten op het terrein. "En uiteraard, als het eenvoudig was om de schijf te vinden en terug te bezorgen, zouden we dat doen", besluit ze.

lees ook