"Banken streng aanpakken niet zonder risico"

Vicepremier Didier Reynders (MR), op handelsmissie in India, vindt dat de banken niet te streng mogen worden aangepakt door de nieuwe bankenwet. Die wet, waarvan de basis werd gelegd door minister van Financiën Koen Geens (CD&V), moet onder meer nieuwe excessen in de Belgische financiële wereld tegengaan.
Didier Reynders is op handelsmissie in India, onder meer met prinses Astrid.

De bankenwet van Koen Geens wordt al enige tijd onderhandeld door het kernkabinet. De wet zou begin volgend jaar klaar moeten zijn en is nog een gevolg van de financiële crisis en de crisissen bij de banken. De wet moet enerzijds de banken strengere regels opleggen, anderzijds wil ze de spaarders blijven beschermen en het vele spaargeld activeren.

Didier Reynders laat via de krant De Tijd weten dat de banken in de nieuwe wet niet te streng mogen worden aangepakt. Zo wordt er gesproken over uitgebreide garanties die banken zelf zouden moeten bieden voor spaargelden of de strikte scheiding tussen spaardeposito's en risicovolle beleggingen.

"Fortis Bank is nu volledig in Franse handen en ING België is Nederlands. De nieuwe regels zullen dus eerst en vooral KBC en Belfius treffen", zegt Reynders. "Als die banken te streng worden aangepakt, bestaat het risico dat ze extra geld moeten ophalen. Dat wil ik de staat (Belfius) en de aandeelhouders (KBC) besparen."

Reynders laat ook nog weten dat hij niet te spreken is over "de ideologische en populistische" uithalen naar de nieuwe wet. Zo wil de PS onder meer dat er een strikte scheiding komt tussen gewone bankactiviteiten en die van een zakenbank. SP.A wil dan weer dat de banken het spaargeld 100 procent zelf garanderen.