"Dit getuigt van een enorme willekeur en een klassenjustitie"

"De verruimde minnelijke schikking is compleet ontspoord en moet dringend worden herzien." Dat zegt Kamerlid Meyrem Almaci (Groen) in een reactie op het akkoord dat Bois Sauvage gisteren met het parket sloot en waarmee de holding een proces over handel met voorkennis in Fortis-aandelen ontloopt. "Dit zal ons helpen de pagina om te slaan", zegt François Blondel van Bois Sauvage in De Standaard.

Gisteren raakte bekend dat het parket en de holding Bois Sauvage na een onderzoek dat jaren heeft aangesleept een minnelijke schikking hebben getroffen in de zaak naar handel met voorkennis in Fortis-aandelen.

Luttele uren voor Fortis op 3 oktober 2008 werd ontmanteld, verkocht Bois Sauvage voor 2,6 miljoen euro aan Fortis-aandelen. Na het nieuws van de ontmanteling, stortte de koers van het aandeel ineen.

De timing van de verkoop deed het parket vermoeden dat Bois Sauvage over de nakende ontmanteling was ingelicht en wel door ex-VBO-topman Luc Vansteenkiste. Hij was destijds onafhankelijk bestuurder bij Fortis en zou het nieuws aan de holding hebben doorgespeeld.

Vansteenkiste blijft ook na de schikking volhouden dat hij geen gevoelige informatie heeft meegedeeld aan Bois Sauvage. "De schikking was een heel moeilijke beslissing", laat zijn advocaat weten. "Hij heeft die genomen uit solidariteit met Bois Sauvage en hij wil niet nog jarenlang een gerechtelijke procedure voeren."

Voor deze handel in voorkennis riskeerde Bois Sauvage een boete tot 30 miljoen euro. Zo ver is het dus niet gekomen. Dankzij de minnelijke schikking die inhoudt dat de holding de staat een boete van 9 miljoen euro betaalt, is een proces van de baan.

"Negen miljoen euro is het einde van de wereld niet", reageert François Blondel van Bois Sauvage in De Standaard. "De holding is een half miljard euro waard. Dit zal ons helpen de pagina om te slaan."

"Geen vermelding op het strafblad"

Oppositiepartij Groen is allerminst te spreken over de minnelijke schikking. "Dit getuigt van een enorme willekeur en van een klassenjustitie", zegt Kamerlid Meyrem Almaci. "De grote spelers kunnen vroeg of zelfs op het allerlaatste moment als het dossier al rond is hun schuld afkopen zonder dat ze een vermelding op hun strafblad krijgen."

"De verruimde minnelijke schikking is compleet ontspoord en moet dringend worden herzien", besluit ze.