"Geen nood aan maatschappij die anderen in problemen brengt"

Staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (CDH) heeft in de Kamer zwaar uitgehaald naar Ryanair. De Ierse lagekostenmaatschappij maakte gisteren bekend dat ze vanop Brussels Airport zal vliegen, maar volgens Wathelet heeft de nationale luchthaven geen nood aan "een maatschappij die anderen in de problemen brengt".

Voor de staatssecretaris is de manier waarop topman Michael O'Leary te werk gaat geen verrassing. "Hij doet overal hetzelfde", legde Wathelet uit. "Hij installeert zich in een kleine, regionale luchthaven, valt de traditionele maatschappijen aan die vervolgens in de problemen komen en installeert zich dan in een grote luchthaven."

Wathelet gaf met name het voorbeeld van Gerona en Barcelona. Na de komst van Ryanair naar de luchthaven El Prat in Barcelona zakte het aantal reizigers in Gerona van 3 miljoen naar 300.000.

Het probleem is volgens Wathelet dat Ryanair "andere regels" hanteert en zijn piloten onder Iers recht laat vliegen, ook al is bijvoorbeeld Charleroi hun uitvalsbasis. Maatschappijen die wel in België bijdragen betalen, moeten zo concurreren met een maatschappij die "onder andere voorwaarden" werkt, zegt de staatssecretaris.

Hij vroeg zich luidop af wat de economische impact zou zijn als door de komst van Ryanair naar Zaventem Brussels Airlines in de problemen zou komen. Volgens Wathelet heeft de nationale luchthaven de Belgische luchtvaartmaatschappij nodig om zich in stand te houden als hub van Star Alliance, de alliantie van luchtvaartmaatschappijen waar naast Brussels Airlines ook Lufthansa, Turkish Airlines en anderen lid van zijn.