"Google overtreedt privacywet"

De manier waarop Google omgaat met de privégegevens van internetgebruikers, is illegaal. Dat vindt het Nederlandse College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). In een reactie laat Google weten dat het bedrijf de Europese wetgeving op het gebied van privacybeleid naleeft.
AP2010

Volgens het CBP koppelt Google persoonsgegevens van internetgebruikers die via allerlei verschillende Google-diensten verkregen worden, zonder de gebruikers daarover vooraf goed te informeren en zonder daarvoor vervolgens toestemming te vragen.

Google gebruikt privacygevoelige informatie onder meer om internetgebruikers te kunnen benaderen met advertenties en diensten die de persoon in kwestie zouden kunnen aanspreken. Volgens het CBP geeft Google vooraf niet duidelijk aan welke persoonsgegevens gecombineerd worden en krijgt de internetgebruiker niet de mogelijkheid om dat te weigeren.

"Het aanvaarden van algemene privacyvoorwaarden is niet voldoende", zegt het CBP. "Google spint een onzichtbaar web van onze persoonsgegevens, zonder onze toestemming, en dat is bij wet verboden."

Google: "We respecteren Europese wetgeving"

In een reactie op het onderzoek van het CBP zegt Google dat het bedrijf de Europese wetgeving op het gebied van privacybeleid toepast. "Ons privacybeleid respecteert Europese wetgeving en stelt ons in staat om simpelere en efficiëntere diensten te creëren."

Het CBP heeft Google uitgenodigd voor een hoorzitting. Tijdens die zitting wordt besloten of er een voorwaardelijke boete wordt opgelegd. Google stelt dat het elke mogelijkheid heeft aangegrepen om het gesprek met het CBP aan te gaan. "En we zullen dat ook blijven doen", klinkt het.