"Oplichters geven zich uit voor Microsoft-medewerkers"

België wordt geteisterd door oplichters die zich telefonisch uitgeven voor medewerkers van computerbedrijf Microsoft. De federale politie en Microsoft waarschuwen computergebruikers nu voorzichtig te zijn met hun persoonlijke gegevens. Wie al slachtoffer werd van de oplichting kan een klacht indienen bij de lokale politie.

"De oplichters bellen hun slachtoffer op met de smoes dat er problemen zijn met hun computer", staat te lezen in een persmededeling van de politie. "De oplichters proberen uiteindelijk het slachtoffer vertrouwelijke gegevens te ontfutselen en vragen om naar een bepaalde website te surfen. Nadat de gedupeerde de bewuste website heeft bezocht, kunnen de oplichters vanop afstand zichzelf toegang geven tot de computer van het slachtoffer."

De oplichters installeren kwaadaardige software op de computer waarmee ze ook op een later tijdstip nog toegang hebben tot de computer. De oplichters vragen ook om hen te betalen voor "bewezen diensten" en blokkeren zelfs de computer als de gebruiker weigert te betalen. Zowel Microsoft als de federale politie vragen de burgers met aandrang niet in te gaan op de telefoontjes. "Informatie over beveiligingsincidenten of updates van beveiligingssoftware sturen we via e-mail naar abonnees van ons programma. Onze helpdesk zal hiervoor nooit proactief naar eindgebruikers bellen en al zeker nooit persoonlijke gegevens vragen of gebruikers laten betalen", zegt Philippe Rogge, general manager van Microsoft België en Luxemburg.

Mensen die al het slachtoffer werden van de oplichters worden aangeraden hun computer los te koppelen van het internet en een virusscan uit te voeren. Slachtoffers kunnen bij de lokale politie ook een klacht indienen voor hacking en sabotage.