"Sommigen sluiten hun ogen voor de complexiteit en komen uit op 0 euro"

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) vindt dat iedereen die kritiek heeft op de zaak-Bois Sauvage "hun ogen sluit voor de complexiteit en realiteit van elke dag". Dat zei ze vanmiddag tijdens het vragenuurtje in de Kamer.

Gisteren raakte bekend dat het parket en de holding Bois Sauvage een minnelijke schikking hebben getroffen in de zaak naar handel met voorkennis in Fortis-aandelen. De zaak werd "afgekocht" voor 9 miljoen euro.

Vanmiddag kreeg Turtelboom in de Kamer heel wat vragen over de zaak. Onder anderen Meyrem Almaci (Groen) en Jean-Marie De Decker (LDD) haalden fel uit naar de minister. Zij vragen vooral een evaluatie en herziening van de afkoopwet.

"Kritiek is hypocriet"

Turtelboom vindt de kritiek hypocriet. "Onlangs heeft het hof van beroep in Brussel 44 beklaagden vrijgesproken in een zaak rond miljoenenfraude. De mensen die hier vandaag kritiek geven op deze zaak, spraken toen van een schande dat mensen in zo een zaak konden wegkomen zonder een euro te betalen"; zegt ze.

"Handel in voorkennis is iets wat moeilijk te bewijzen is", vindt Turtelboom. "In 97 procent van de gevallen krijgt zo een zaak geen gevolg. Sommigen sluiten hun ogen voor de complexiteit en realiteit van de dag. Dan laat je negen miljoen euro liggen en kom je uit op nul euro. Daar pas ik voor."

De omzendbrief van mei 2012 die handelt over de verruimde minnelijke schikking in strafzaken zal volgend jaar worden geëvalueerd, zei de minister. "We zullen kijken of we die omzendbrief moeten aanpakken of strenger maken."