"Stop de discussie over economische diplomatie"

Stop de discussie met de federale overheid over economische diplomatie en schakel ook federale diplomaten in. Die boodschap krijgt de Vlaamse regering van één van haar eigen strategische adviesraden, na getouwtrek tussen Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR).
Kris Peeters en Didier Reynders zijn momenteel samen met prinses Astrid op missie in India.

Peeters en Reynders kwamen het voorbije jaar regelmatig in aanvaring over de inzet van economische raadgevers in het buitenland door het federale ministerie van Buitenlandse Zaken.

Peeters - maar vooral ook de volgende regering - krijgt nu vanuit eigen rangen de boodschap om de strijd te staken. "Stop de discussie met de federale overheid over economische diplomatie", stelt de Strategische Adviesraad Internationaal Vlaanderen (SARiV) in een memorandum in aanloop naar de verkiezingen.

De SARiV, onder leiding van de Leuvense professor Jan Wouters, wil dat Vlaanderen duidelijke afspraken maakt met de federale overheid. Daarin moet weliswaar de nadruk liggen op de rol van Flanders Investment and Trade en de Vlaamse Economische Vertegenwoordigers ter ondersteuning van de bedrijven. Maar voor de relaties met de overheden kunnen best ook federale diplomaten ingeschakeld worden, luidt het.

Ook buitenlandse zendingen van Vlaamse ministers worden trouwens best afgestemd met de andere Belgische entiteiten, maar ook onderling. De adviesraad heeft trouwens de indruk dat de zendingen "te weinig bijdragen aan de inhoudelijke invulling van het buitenlands beleid en de uitbouw van internationale relaties".

Tot slot zouden de budgetten voor SARiV na enkele magere jaren opnieuw moeten stijgen, net als het personeelsbestand. Aangezien er extra bevoegdheden geregionaliseerd worden, kunnen best ook mensen en middelen vanuit Buitenlandse Zaken overkomen, luidt het nog.