"Tomorrowland voegt 70 miljoen euro toe aan economie"

De economische impact van de editie van het dancefestival Tomorrowland van afgelopen zomer zou zo'n 70 miljoen euro zijn. Dat blijkt uit een studie van het onderzoeksbureau Beacon Economics op vraag van de organisatie van het festival.
© Stijn De Grauwe 2013

Het gaat dan om het geld dat de bezoekers tijdens Tomorrowland spenderen, maar ook om de vliegtuigtickets die ze betalen om naar België te komen. De enquête werd op vraag van de festivalorganisatie uitgevoerd bij 2.271 aanwezigen. Zo'n 20 miljoen wordt binnengebracht door buitenlandse festivalgangers. De gemiddelde daguitgave van de buitenlandse bezoeker was 146,46 euro, die van een Vlaamse bezoeker 89,99 euro. Het verschil zit grotendeels in de uitgaven voor transport en verblijf.

"Ik denk dat het ook een uniek element is van Tomorrowland. We hebben tijdens de vorige editie 214 nationaliteiten samengebracht in Boom", zegt Bruno Vanwelsenaers, managing director international van het festival. "Die mensen zouden normaal gezien niet naar Vlaanderen afzakken.We brengen echt de wereld samen. Buiten het economische is het ook belangrijk dat we Vlaanderen en België op die manier op de wereldkaart zetten."

In het totaalbedrag van die 70 miljoen zit ook het materiaal dat de organisatie moet huren, zoals podia en licht- en geluidsinstallaties. Het festival levert -volgens de berekeningen- ook bijna 300 directe (in totaal 454 indirecte) voltijdse banen op.

"Het kost bloed, zweet en tranen om een festival te organiseren, zeker als je zo in detail wil gaan als Tomorrowland. Ondernemerschap en werkethiek zijn dan enorm belangrijk", zegt Serge Platel, directuer van de Federatie van Muziekfestivals in een poging om het succes te verklaren.

Ook Toerisme Vlaanderen erkent het belang van de Vlaamse muziekfestivals. "Wij promoten Vlaanderen in het buitenland als dé festivalregio bij uitstek", zegt woordvoerder Stef Gits in Het Laatste Nieuws. "Toeristen komen ook nog steeds naar hier voor bier en chocolade, maaar ook onze zomerfestivals krijgen steeds meer weerklank in de hele wereld."