"Volvo maakte geen offerte en vroeg zelfs geen bestek op"

Volvo heeft helemaal geen offerte opgemaakt en vroeg zelfs geen bestek op voor de vervanging van het wagenpark van de Kamer. Dat heeft Kamervoorzitter André Flahaut (PS) fijntjes opgemerkt nadat Volvo Gent de uiteindelijke keuze voor BMW in de media had betreurd. BMW kwam simpelweg als beste naar voren uit de prijs-kwaliteitsverhouding, klinkt het.

Recent is de federale Kamer in het kader van een besparingsronde overgestapt van de Audi A8 naar de kleinere BMW5. Dat was niet naar de zin van de Belgische autobouwer Volvo Gent. Zowel vakbonden als directie betreuren dat de federale overheid niet in wagens van Belgische makelij heeft geïnvesteerd.

In een reactie benadrukt André Flahaut dat de aankoopprocedure perfect doorzichtig is gebeurd. Twaalf firma's hebben bestek opgevraagd, maar "niet Volvo, tenzij misschien via een tussenpersoon", aldus de Kamervoorzitter.

Uiteindelijk kreeg de Kamer vier offertes binnen, van BMW, Mercedez-Benz, D'Ieteren (Audi) en Citroën. Twee daarvan bleken ontvankelijk, waarbij BMW uiteindelijk als winnaar uit de bus kwam. Na de gunning kwam er ook geen beroep.