"We vrezen voor sociale dumping in de luchthavensector"

De socialistische vakbond ABVV is ongerust over de gevolgen van de komst van lagekostenluchtvaartmaatschappij Ryanair naar Brussels Airport. Dat melden ze in een persbericht. Ze vrezen sociale dumping in de luchtvaartsector.
AP2013

Volgens de "centrales luchtvaart" van de socialistische vakbond ABVV staat Ryanair niet enkel bekend als lagekostenmaatschappij. "Bij de Europese Transport Federatie, de Europese transportvakbond, staat Ryanair bekend als vakbondsvijandig. Wie opkomt voor personeelsrechten, gaat er zonder pardon uit", zo klinkt het in het persbericht.

Ryanair kan volgens de vakbond hun prijzen zo laag houden door onder andere handig in te spelen op de gebrekkige sociale Europese regelgeving. "Piloten en cabinepersoneel worden in Ierland ingeschreven tegen een lage prijs, maar ingezet in de rest van Europa. De basis is in Ierland, de werkplek in België. Dat heeft een naam: sociale dumping. Op die manier worden andere luchtvaartmaatschappijen, die wel de sociale regels van ons land naleven, in de tang genomen."

"Niet alleen luchtvaartmaatschappijen zullen getroffen worden"

Volgens de vakbond zullen niet alleen de luchtvaartmaatschappijen getroffen worden. "Recente voorbeelden tonen aan dat luchtvaartmaatschappijen onder druk van de concurrentieslag ook hun leveranciers onder druk zetten waardoor ze de loon- en arbeidsvoorwaarden die voorzien zijn in de cao's niet meer kunnen of willen respecteren. Sociale onrust is het gevolg."

Voor de vakbond zijn "alle bedrijven die werk willen verschaffen in ons land welkom". "Cowboys die het personeel wil laten werken onder onaanvaardbare omstandigheden en die de sociale dialoog ondermijnen, denken beter twee keer na. Zij moeten de Belgische wetgeving toepassen", luidt het.