Aanvraag voor slots op Zaventem pas tijdens persconferentie ingediend

De Ierse lagekostenluchtvaartmaatschappij Ryanair heeft bij de bevoegde instantie BSC pas gisterenvoormiddag slots aangevraagd voor vluchten op Brussels Airport. De aanvraag gebeurde tijdens de persconferentie waarop Ryanair-topman Michael O'Leary officieel bekendmaakte van de luchthaven van Zaventem zijn tweede Belgische basis te maken. Dat heeft het persbureau Belga vernomen. Voor het winterseizoen is er alvast geen probleem om de nodige slots te krijgen.

Belgium Slot Coordination (BSC), een onafhankelijke vzw die instaat voor de toekenning van de slots op Brussels Airport, ontving pas gisterenvoormiddag de aanvraag van Ryanair. BSC heeft Ryanair nu een offerte gestuurd, waarop de luchtvaartmaatschappij normaal gezien binnen de drie dagen moet antwoorden.

Ryanair beschikt officieel dus nog niet over slots, maar bood vanaf gisteren wel al vluchten van op Zaventem te koop aan op zijn website. "Dit vormt evenwel geen probleem", zegt Didier Hocq, de general manager van BSC. "Luchtvaartmaatschappijen moeten niet wachten tot ze slots in handen hebben om tickets te mogen verkopen."

Voor het winterseizoen, tot eind maart, is er hoe dan ook geen probleem voor Ryanair. Daar kan de maatschappij al de slots krijgen die ze nodig heeft. Voor het zomerseizoen zijn er wel enkele zware problemen, klinkt het bij BSC. Het gaat dan om een slot voor een ochtendvlucht rond 9 uur en om slots voor drie aankomende vluchten tijdens de nacht. "Maar daar zullen waarschijnlijk wel oplossingen voor gevonden worden, we zijn nog heel vroeg in het proces", aldus Hocq.

De general manager is minder tevreden dat de aanvraag van Ryanair zo laattijdig geformuleerd werd. "De maatschappij had sneller contact met ons kunnen opnemen, aangezien in oktober begonnen werd met het toekennen van slots voor de zomerperiode."

Wanneer een luchtvaartmaatschappij een gevraagd slot niet toegekend krijgt, zijn er volgens BSC daarna nog mogelijkheden. Zo moeten maatschappijen rond 15 januari voor de zomerperiode slots teruggeven die ze uiteindelijk niet zullen benutten. Andere maatschappijen kunnen zich op een wachtlijst laten zetten om daarna aanspraak te kunnen maken op de vrijgekomen plaatsen. Een andere mogelijkheid zijn "slot swaps", waarbij maatschappijen onderling van slot wisselen, al gebeurt dit tegenwoordig minder frequent dan in het verleden.

O'Leary zei woensdag zich geen zorgen te maken om de slots, "aangezien Brussels Airport half leeg is". Hocq beaamt dit. "Er is geen capaciteitsprobleem op Brussels Airport, zoals bijvoorbeeld op de Londense luchthaven Heathrow. We zitten vandaag op de luchthaven van Zaventem nog ver van de productie die er was in 2008."