Antwerpse vakbond ongerust over "klikkende" tablets

De socialistische vakbond vindt de plannen van het Antwerpse stadsbestuur maar niks om het personeel in de gaten te houden door middel van de geolocatie op tablets. Dankzij de functie zou het stadsbestuur kunnen zien waar het personeel zich bevindt. Dat meldt Gazet van Antwerpen. Ook de privacycommissie heeft bedenkingen.

De plannen staan in een nieuw arbeidsreglement dat op 27 september door het schepencollege werd goedgekeurd. Nu zal de aanpassing nog worden onderhandeld met de vakbonden.

De bedoeling is om de individuele verplaatsingen van werknemers in kaart te brengen. De socialistische vakbond ziet dat als een inbreuk op de privacy van de werknemers. Bovendien heeft de vakbond sterke vermoedens dat de stad de functie nu al gebruikt.

"Dit maken we op uit enkele tuchtdossiers die we behandelen als vakbond. Mensen zouden "op heterdaad" betrapt zijn op enkele plaatsen waar ze niet hoorden te zijn. We vermoeden dat de leidinggevenden het systeem nu al hebben gebruikt", meent de vakbond. Het ACOD vraagt meer duidelijkheid. De christelijke vakbond ziet voorlopig geen probleem.

"Voor gewone ambtenaar wat overdreven"

Ook de Privacycommissie heeft twijfels. "Voor sommige jobs is het te verantwoorden dat iemand wordt gevolgd, maar voor een gewone ambtenaar lijkt ons dat wat overdreven. Er moet ook een aanleiding zijn, zoals een klacht", klinkt het.

Nog in Gazet van Antwerpen laat personeelsschepen Ludo Van Campenhout (N-VA) weten dat het niet de bedoeling is om alle ambtenaren te controleren. "We willen hierover eerst duidelijke richtlijnen voor het personeel opstellen, met respect voor de privacy."