CEO Desender lanceert voorstel om Electrawinds te redden

CEO en oprichter van het noodlijdende stroombedrijf Electrawinds Luc Desender heeft een niet-bindend voorstel gelanceerd om het bedrijf alsnog te redden.

In een persbericht bevestigt CEO en oprichter Luc Desender (foto) dat er een niet-bindend voorstel op tafel ligt. Dat plan zou worden gelanceerd via Winpar nv, dat de originele aandeelhouders van Electrawinds groepeert. Veel details over het reddingsplan van Desender zijn er nog niet, maar volgens De Tijd zou dat inhouden dat Electrawinds gesplitst wordt in een Belgisch bedrijf en één dat de activiteiten in het buitenland groepeert. 

Het Belgische filiaal Electrawinds nv zou nog volgens de krant overgedragen worden aan een groep met de investeringsmaatschappijen Gimv, Fortino (met Duco Sickinghe van Telenet) en PMV, het investeringsvehikel van de Vlaamse overheid.

De buitenlandse activiteiten zouden worden ondergebracht in de Luxemburgse holding Electrawinds SE die genoteerd blijft op de beurs van Frankfurt, maar gecontroleerd zou worden door de referentiehouders van Electrawinds onder leiding van Luc Desender.

De raad van bestuur van Electrawinds zou het voorstel nu bekijken. Als er tegen 2 december geen oplossing is, zal het noodlijdende groenestroombedrijf de boeken moeten neerleggen. 

Onlangs wees Electrawinds een voorstel om 47 miljoen euro te investeren af. Dat was uitgebracht door een consortium van de investeringsmaatschappijen DG Infra + (Gimv en Belfius), Fortino (met ex-Telenet-topman Duco Sickinghe), Gimv-XL en PMV, de investeringsmaatschappij van de Vlaamse overheid. 

De top van Electrawinds vreesde dat de bestaande aandeelhouders hun belang met die investering te zeer zouden zien verwateren. Het gaat dan vooral om de familie Desender die een referentieaandeelhouder is van Electrawinds. 

Wind en bio-energie

Electrawinds met zetel in Oostende werd eind de jaren 90 opgericht door Luc Desender en enkele investeerders. Het bedrijf produceert elektriciteit via windmolenparken en de productie van biodiesel en biomassa, niet enkel in België, maar ook elders in Europa en Afrika.

Het bedrijf kende een snelle groei en is na de fusie met het Duitse ECT enkele jaren geleden voor 30% genoteerd op de beurs van Frankfurt. De rest van de aandelen is in handen van de familie en financiële partners van Desender, maar ook Belfius, de federale participatiemaatschappij FPIM en de Vlaamse tegenhanger PMV zitten in het kapitaal.

Electrawinds kwam eerder dit jaar in de problemen en moet dringend vers kapitaal vinden. Een eerdere tussenkomst door de federale en de Vlaamse overheid volstaat niet. Onder meer minister Johan Vande Lanotte en NMBS-topman Jo Cornu waren eerder voorzitter van de raad van bestuur van Electrawinds.