Documenten pater Damiaan op Vlaamse Topstukkenlijst

Het oude archief en de documentatie van en over pater Damiaan komen op de Vlaamse Topstukkenlijst, een lijst met het roerend cultureel erfgoed dat bijzondere bescherming geniet. Dat heeft Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) beslist. Het gaat onder meer om brieven van en aan pater Damiaan, foto's en officiële stukken.

In de collectie rond Jozef De Veuster, alias pater Damiaan (1840-1889) zitten onder meer stukken die verband houden met zijn verblijf op Hawaï en Molokai (1863-1889). De collectie bevat ook de verzameling schilderijen en tekeningen van Edward Clifford, een Engelse kunstenaar (1844-1907), die pater Damiaan in 1868 ontmoette in de leprozenkolonie van Kalaupapa, Hawaï.

Volgens minister Schauvliege zijn de documenten en stukken "een unieke getuigenis" van het leven van de heilig verklaarde Damiaan. "Onder meer als herinnering aan zijn missiewerk en het proces tot heiligverklaring, en aan het missiewerk in het algemeen, is dit archief onmisbaar voor ons collectief geheugen", aldus de CD&V-minister.

Op dit moment bestaat de Vlaamse Topstukkenlijst uit 397 individuele stukken en 38 verzamelingen.