Freya Piryns neemt drie weken oude Leon mee naar Senaat

Groen-senator Freya Piryns heeft haar zoontje Leon, amper drie weken oud, meegenomen naar de Senaat voor de stemming over de staatshervorming. Ze wilde zo de aandacht vestigen op het feit dat er geen moederschapsrust bestaat voor parlementairen.

In haar blog schrijft Piryns dat ze met volle teugen geniet van haar zwangerschapsverlof. "Er is maar één probleem. Officieel bestaat dat niet, zwangerschapsverlof voor parlementairen."

Piryns vindt dat niet alleen vrouwonvriendelijk, het schept ook problemen als er gestemd moet worden over belangrijke kwesties zoals dus de staatshervorming. In de praktijk lossen de vrouwelijke parlementairen dat probleem vaak op door tijdens hun moederschapsrust stemafspraken te maken. Iemand uit de meerderheid vraagt een collega uit de oppositie om zich bij een stemming te onthouden, en vice versa. Op die manier wordt de verloren stem van de afwezige "geneutraliseerd".

Deze keer vond Piryns niemand van de oppositie bereid om een stemafspraak te maken. Dus nam ze haar drie weken oude zoontje maar mee naar de stemming. "Stiekem hoop ik dat hij daar alles bijeen huilt, duidelijker dan dat kan mijn punt niet gemaakt worden."