Handen schudden? "Vuistje" geven!

Niet een handdruk, maar wel een "vuistje" is de aangewezen manier om elkaar te begroeten. Dat concluderen Amerikaanse wetenschappers op basis van een onderzoek naar de verspreiding van bacteriën. Als mensen elkaar de hand schudden, is de kans op overdracht van ziektekiemen aanzienlijk. Bij een broederlijk "vuistje" is het contact beperkter en het risico kleiner.
AP2009
Barack Obama weet hoe het moet.

Echt nieuw zijn de resultaten misschien niet, maar de studie bevestigt nog maar eens dat elkaar de hand schudden een risicovolle aangelegenheid is. Door het relatief grote contactoppervlak tussen de handpalmen, krijgen ziektekiemen alle kansen om zich van de ene op de andere persoon over te zetten.

Niet getreurd: wetenschappers aan de West Virginia University hebben een alternatieve wijze van begroeting klaar die aanzienlijk minder gevaar inhoudt. In The Journal of Hospital Infection stellen zij het "vuistje" voor in plaats van een handdruk.

Die "bro-fist" wordt misschien in eerste instantie met atleten en Amerikaanse rappers geassocieerd, maar is de perfecte manier om elkaar veilig gedag te zeggen. Het contactoppervlak tussen vuisten is immers veel kleiner dan tussen handpalmen. Bovendien wordt het contact bij een "vuistje" minder lang aangehouden. De overdracht van bacteriën wordt zo tot een minimum herleid.

Volgens de onderzoekers is het "vuistje" vooral in een ziekenhuiscontext aangewezen. Het is volgens hen de perfecte manier om de multiresistente ziekenhuisbacterie onder controle te houden.