Inflatie blijft opnieuw onder 1 procent

De inflatie in België is in november voor de derde maand op rij onder 1 procent gebleven. De stijging van de consumptieprijzen kwam uit op 0,81 procent, tegen 0,63 procent in oktober. Dat deelt de federale overheidsdienst Economie mee.

De stijging van de inflatie is wel de eerste in vijf maanden. Ze is vooral het gevolg van prijsstijgingen voor verse groenten, buitenlandse reizen en boeken, aldus de FOD Economie. Die prijsstijgingen werden gedeeltelijk gecompenseerd door prijsdalingen voor motorbrandstoffen, vers fruit en vakantiedorpen.

De inflatie zakte in september onder 1 procent. Met 0,63 procent werd in oktober het laagste inflatiepeil bereikt sinds januari 2010.

Het Planbureau verwacht dat de inflatie ook in december onder 1 procent zal blijven. Voor het volledige jaar zou de stijging van de consumptieprijzen 1,1 procent bedragen.

De gezondheidsindex steeg in november met 0,13 punt en bedraagt nu 121,12 punten. De spilindex werd niet overschreden, dat gebeurde voor het laatste in november 2012. Het Planbureau verwacht de volgende overschrijding in juni 2014, waarna de sociale uitkeringen in juli en de wedden van het overheidspersoneel in augustus met 2 procent zouden stijgen.