Meer dan 100 geroofde werken online gezet

De Duitse autoriteiten hebben vandaag meer dan 100 kunstwerken van onder anderen Delacroix, Cézanne, Picasso en Degas online gezet. Het gaat om tekeningen, aquarellen en andere kunstwerken die mogelijk door de nazi's gestolen werden.

Anderhalf jaar geleden werden 1.406 werken in beslag genomen bij de zoon van de in 1956 overleden kunsthandelaar Hildebrand Gurlitt. Experts zullen bij 970 van die kunstwerken nagaan of de nazi's ze destijds van joodse verzamelaars geroofd hebben of als "ontaarde" kunst geconfisqueerd hebben. Van de honderden andere werken wordt aangenomen dat ze wel degelijk rechtmatig in het bezit van Gurlitt zijn.

Op de site www.lostart.de prijken ook werken van onder meer Jean-Auguste-Dominique Ingres, Auguste Rodin en François Boucher. Tot nu toe zijn er 219 werken op de website geplaatst.

De speurders kwamen de schilderijen op het spoor na een persoonscontrole op 22 september 2010 op de sneltrein van Zürich naar München. Tegen Cornelius Gurlitt, die een grote som cash geld op zak had, loopt een onderzoek wegens "fiscale fraude" en "heling" van kunstwerken. Hildebrand Gurlitt had steeds beweerd dat de kunstverzameling in vlammen was opgegaan tijdens de bombardementen op Dresden van 13 februari 1945.