Opnieuw tienduizend woedende Oekraïners op straat

In Kiev, de hoofdstad van Oekraïne, zijn tienduizend mensen op straat gekomen. Ze protesteerden tegen de beslissing van president Viktor Janoekovitsj om geen samenwerkingsakkoord te ondertekenen met de Europese Unie. Het protest is al sinds vorige week aan de gang.

Janoekovitsj had vandaag, voorafgaand aan de EU-top in Litouwen, het samenwerkingsakkoord met de Europese Unie moeten tekenen. Het akkoord had voor zijn land de deur op een kier moeten zetten voor een volwaardig lidmaatschap van de EU. Maar onder druk van Rusland zag de president van de voormalige Sovjetrepubliek vorige week af van dat plan.

Veel Oekraïners zijn woedend. Ze hadden gehoopt dat het samenwerkingsakkoord met Europa voor hun land een stap naar meer welvaart en democratie zou betekenen.