Senaat keurt zijn eigen hervorming goed

De Senaat heeft vanavond in een stemmarathon zijn eigen hervorming goedgekeurd. Ze maakt deel uit van de zesde staatshervorming. Na de verkiezingen van mei volgend jaar zal de Senaat vooral bestaan uit verkozenen van de deelstaten en zal hij nog maar acht keer per jaar bijeenkomen. Voor N-VA en Vlaams Belang gaat de hervorming niet ver genoeg.

In de Senaat keurden de meerderheidspartijen en Groen de zesde staatshervorming goed, inclusief de grondige hervorming van de Senaat zelf.

De huidige Senaat met 71 senatoren, van wie er 40 rechtstreeks verkozen zijn, verdwijnt. In de plaats komt een vergadering van 60 senatoren. 50 van hen zijn parlementsleden van de deelstaten en worden niet extra betaald. Tien zijn gecoöpteerden. De Senaatshervorming is dus ook een besparing. Ook het aantal medewerkers van de politici wordt gehalveerd.

De Senaat zal voortaan nog maar acht keer per jaar samenkomen. Het wordt een ontmoetingsplaats voor de regio's waar wordt nagedacht over de grondwet en de staatsinrichting.

De meerderheidspartijen en Groen keurden alle teksten goed. N-VA en Vlaams Belang stemden tegen. Zij vinden dat de hervorming van de Senaat niet ver genoeg gaat en hadden hem liever helemaal opgedoekt zien worden.

Bij de voorafgaande stemverklaringen zette Armand De Decker (MR), voormalig voorzitter van de Senaat, zich af tegen de hervorming. Hij noemde ze "een democratische stap achteruit". Volgens De Decker heeft de Senaat nut voor de tweede lezing en als reflectiekamer. Alle andere federale staten hebben een tweekamerstelsel, benadrukte hij. Maar uiteindelijk drukte ook hij wel op het groene knopje, omdat de hervorming van de Senaat deel uitmaakt van een groter geheel.