Thaise premier smeekt om einde protesten

Yingluck Shinawatra, de eerste minister van Thailand, heeft de betogers die al 5 dagen lang op straat komen tegen haar regime, gesmeekt om ermee op te houden. De acties van de demonstranten, die beweren dat de regering nog steeds wordt geregeerd door de broer van de premier, worden steeds driester.

De politieke situatie in Thailand is al jarenlang onstabiel. In 2006 werd Thaksin Shinawatra, de broer van de huidige premier, na een militaire staatsgreep afgezet. Hij woont in ballingschap in Dubai, maar de demonstranten beweren dat hij nog altijd de touwtjes in handen heeft.

Al 5 dagen lang komen duizenden mensen op straat onder leiding van oppositielid Suthep Thaugsuban. De betogers bezetten massaal overheidsgebouwen om zo de regering te destabiliseren. Vandaag werd zelfs de elektriciteit afgesneden van de zetel van de nationale politie in Bangkok.

Premier Shinawatra probeert de betogers te sussen. "Ik smeek jullie, stop de protestacties en bewaar de vrede", zei ze aan de pers voordat ze in het parlement een vertrouwensstemming won. Maar oppositieleider Thaugsuban liet weinig aan de verbeelding over: "Er zullen geen onderhandelingen plaatsvinden."