15 Belgische bankiers verdienen meer dan 1 miljoen

In 2012 hebben vijftien Belgische bankiers meer dan een miljoen euro verdiend. Een jaar tevoren waren er dat acht. Dat is echter een pak minder dan bij de buurlanden.

De cijfers komen van de Europese Bankenautoriteit (EBA). Die houdt jaarlijks bij wat topbankiers in Europa verdienen. De laatste cijfers zijn van het jaar 2012.

Toen waren er bij ons vijftien bankiers die meer verdienden dan een miljoen euro. Samen verdienden die 7,985 miljoen euro salaris en daarbovenop nog eens 11,4 miljoen aan allerlei bonussen.

In 2011 waren er slechts acht bankiers met meer dan een miljoen euro inkomsten, samen goed voor 5,2 miljoen euro aan vast loon en een bonus van 6,2  miljoen euro. In 2010 waren er tien grootverdieners met in totaal 7,7 miljoen euro salaris en variabele vergoedingen van 10,2 miljoen euro.

Dat is echter klein bier met Groot-Brittannië, waar 2.714 bankiers meer verdienden dan een miljoen euro. Die streken 1,127 miljard euro op aan vast loon en nog eens 4,169 miljard euro aan variabele verloning.

In Duitsland bedroeg het aantal bankiers met meer dan een miljoen euro op zak vorig jaar 212, in Frankrijk was dat 177, in Italië 109 en in Spanje 100. Het buitensporig groot aantal voor Groot-Brittanië is uiteraard het gevolg van het grote belang van Londen, nu nog altijd het derde financiële centrum na New York en Tokio. 

Vanaf volgend jaar komen er nieuwe Europese regels. Dan mag de variabele vergoeding van bankiers maximaal gelijk zijn aan het vaste salaris.