"Grotere scholengroepen komen er, ook zonder decreet"

Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) geeft toe dat er deze legislatuur geen decreet meer komt over grotere scholengroepen, maar hij ontkent met klem dat de doelstelling van de Vlaamse regering niet wordt bereikt. "Een decreet is een middel om een doelstelling te bereiken, maar als je de doelstelling zonder decreet kan bereiken, is het ook goed", zegt Smet in "De ochtend".

De krant De Tijd meldt vandaag dat het decreet over grotere scholengroepen er niet komt. Na de hervormingen van het secundair onderwijs en de lerarenloopbaan, is het al het derde plan van Vlaams minister van Onderwijs Smet dat zonder decreet zal eindigen, meldt De krant.

Pascal Smet heeft in "De ochtend" op Radio 1 bevestigd dat het decreet er deze legislatuur niet komt, maar hij ontkent met klem dat er niets in huis komt van zijn onderwijshervormingen.

"Ik heb de indruk dat sommige journalisten een decreetfetisjisme hebben. Iets bestaat blijkbaar alleen als het in een decreet gegoten is. Uit onze debatten is gebleken dat de schaalvergroting van scholengemeenschappen er komt. De doelstelling is bereikt, zonder een decreet", aldus Smet.

"Het tweede luik van de schaalvergroting, de gevolgen voor het personeel, zal niet voor september 2017 gerealiseerd worden. Dat betekent dat daar nog discussie over is en dat kunnen we vandaag nog niet bij decreet vastleggen."

De minister is het ook niet eens met de stelling dat er van de hervorming van het secundair onderwijs niets in huis komt. "De regering heeft in plaats van een decreet op te stellen gekozen voor een groot masterplan voor de hervorming. Dat is goedgekeurd en wordt ook uitgevoerd. Soms heb je een decreet nodig om een doelstelling te bereiken, maar als je die doelstelling ook zonder decreet kan bereiken, is het ook goed", besluit Pascal Smet.