" 's Werelds oudste openbaar toilet" blootgelegd

In Argentinië is een groot gemeenschappelijk dinotoilet ontdekt. Er zijn op één locatie duizenden versteende uitwerpselen teruggevonden die afkomstig zijn van grote planteneters. De vondst inspireert wetenschappers tot nieuwe inzichten over de dinosauriërs en hun grootouders.
De Placerias hesternus is een van de laatste dicynodonten.

De Argentijnse site is naar schatting 240 miljoen jaar oud en kan als dusdanig " 's werelds oudste openbaar toilet" genoemd worden. De vondst bewijst dat de dinosauriërs gemeenschappelijke plaatsen deelden voor bepaalde doeleinden.

De vondst is bijzonder, omdat er tot nu toe enkel soortgelijke ontdekkingen zijn gedaan voor zoogdieren, die bovendien veel minder oud waren. Het is het eerste bewijs dat ook heel oude vertebraten zoals de dinosauriërs gemeenschappelijk gedrag konden vertonen. De coprolieten (versteende mestbrokken) kunnen ook meer inzichten verschaffen over het dieet, ziektes en plantengroei tijdens de tijd van de dino's.

Sommige versteende mestbrokken zijn 40 centimeter groot. De vondst werd gedaan in de provincie van La Rioja, op 7 verschillende plaatsen in de Chañaresformatie. "Sommige hadden de vorm van een worst, ander van een ei, en de kleuren variëren van wit-grijs tot bruin-violet", beschrijft James Morgan, wetenschapsjournalist bij de BBC.

"Uit strategische overwegingen"

Volgens onderzoeker Lucas Fiorellu, die de uitwerpselen ontdekte, zijn ze afkomstig van dicynodonten, grote reptielen die leefden in de beginperiode van de dinosauriërs in het vroege trias (ruwweg 250-200 miljoen jaar geleden). "Ze leefden in groep, en hadden een gemeenschappelijk toilet om strategische redenen. Het was immers goed om parasieten te vermijden, maar ook om het territorium af te bakenen." Dicynodonten konden tot 8 meter groot worden.

"Elke coproliet is een tijdscapsule", zegt Martin Hechenleiter, die mee de studie schreef. "We vinden er resten van uitgestorven planten, schimmels en inwendige parasieten. De dieren leefden in een cruciale periode in de evolutiegeschiedenis. De grootvaders van de dino's leefden zij aan zij met zoogdieren."