"Schade lijkt mee te vallen op Albertkanaal"

De grote olievlek op het Albertkanaal in de provincie Limburg is opgeruimd. Het oliespoor was gisterenmiddag ontdekt en strekte zich uit over een een lengte van 30 kilometer, van Luik tot in Paal. De Civiele Bescherming heeft de olievlek de hele nacht bestreden met een mengeling van water en detergenten. De oorsprong van de vervuiling is nog niet bekend.

De mazoutvlek werd gisteren in de namiddag ontdekt. Over een afstand van zo'n 30 kilometer dreef het goedje op het Albertkanaal. Het staat vast dat de vlek uit Luik afkomstig is, maar de precieze herkomst is nog niet bekend. Mogelijk is de olie van een schip afkomstig.

De Civiele Bescherming was sinds gisterenavond in de weer om de vlek op te ruimen. Ze gebruikte daarbij een mengeling van water en detergenten. Vrijdagmorgen voerde de brandweer een controle uit in Riemst, waaruit bleek dat er geen olie meer te zien is op het kanaal.

Voor de reiniging werden biologisch afbreekbare detergenten gebruikt. "We hebben tot dusver geen impact op planten of dieren kunnen vaststellen", zegt Riemst-burgemeester Mark Vos. "De schade lijkt nog mee te vallen." Vos zegt dat de dader wellicht moeilijk te vinden zal zijn. "We vermoeden dat een schip het goedje heeft geloosd. De kans bestaat dat we de dader niet vinden."