Arne Quinze bouwt enorme kunstbrug voor 10 jaar Tomorrowland

Naar aanleiding van tien jaar Tomorrowland gaat kunstenaar Arne Quinze een permanente kunstbrug in het Provinciaal Domein De Schorre bouwen. Iedereen kan een persoonlijke boodschap in de brug laten laseren en zo meebetalen aan de brug. Het kunstwerk moet klaar zijn tegen juni 2014.

Vanaf juni volgend jaar zal er in het Provinciaal Domein De Schorre een grote kunstbrug staan. Het project dat "One world by the people of tomorrow" heet, wordt ontworpen door kunstenaar Arne Quinze.

Het kunstwerk wil een brug slaan tussen cultuur, natuur, muziek, kunst, de buurt en de wereld. Iedereen die wil kan een persoonlijke boodschap in de brug laten laseren. Het is de bedoeling dat er uiteindelijk 210.000 (inter)nationale positieve boodschappen op te zien zullen zijn. Als dat lukt, wordt er een wereldrecord gebroken. Nooit eerder zullen zo veel mensen meegewerkt hebben aan een kunstwerk.

Al heel wat bekende artiesten en DJ's hebben hun engagement toegezegd. Zo ook DJ's Dimitri Vegas and Like Mike, die aanwezig waren op de persconferentie vanmiddag.

"Kunst, cultuur en gemeenschap samenbrengen"

Arne Quinze, de ontwerper van het project, was meteen gewonnen voor het voorstel. "De bedoeling is om kunst, cultuur en de gemeenschap samen te brengen in dit project", zegt hij. Vorig jaar ging hij voor het eerst naar Tomorrowland en hij was onder de indruk van de vele verschillende mensen en culturen die hij daar zag. "Ik ga altijd de wereld opzoeken, maar de wereld was gewoon hier in Boom", zegt Quinze.

Quinze laat zijn installatie aansluiten bij de omgeving. Hij koos voor organische vormen en subtiele kleurvlakken. Vooral de speciale glaspartijen typeren de brug. De installatie zal worden opgebouwd met weldoordachte, duurzame materialen zoals staal en het tropische hardhout Okan.

"Toen we Arne Quinze ontmoetten voelden we onmiddellijk dezelfde passie", zeggen de organisatoren van Tomorrowland Manu en Michael Beers. "We delen dezelfde jonge spirit en vinden het echt fantastisch om als Belgische creatieve ondernemers samen te werken aan zo'n mooi project. De werken die Arne over de hele wereld maakt, zijn van een zeer hoog niveau en passen perfect bij onze visie. Het wordt heel mooi en uniek en we geloven dat dit project een enorme meerwaarde voor de buurt, het domein en de gemeente zal zijn. Het zal een positieve boodschap de wereld insturen die vereeuwigd zal worden op een prachtig kunstwerk."

"Drie vliegen in een klap"

Ook Bruno Peeters, gedeputeerde van de provincie Antwerpen voor recreatiedomeinen is tevreden met de komst van het kunstwerk. "Hiermee krijgt De Schorre en de hele provincie Antwerpen er een unieke attractie bij", zegt hij. "De provincie was al langer op zoek naar een structurele oplossing om de veiligheid, de mobiliteit en de ontsluiting van de natuur in De Schorre te verbeteren. De bestaande brug moet sowieso worden vervangen, want ze is versleten en onveilig. Daarnaast dient de huidige noord-zuidverbinding die door het domein loopt, verbeterd te worden. Met dit prachtige kunstwerk ontsluiten we meteen ook verschillende mooie stukken natuur voor de bezoeker. Met dit project slaan we dus drie vliegen in één klap.”