Diamanten Kogel voor Rudy Soetewey

Misdaadauteur Rudy Soetewey heeft dit jaar de Diamanten Kogel gekregen voor zijn thriller "2017". De Diamanten Kogel bekroont het beste spannende, oorspronkelijke Nederlandstalige boek van het afgelopen jaar. Soetewey krijgt een zilveren boksbeugel die met diamanten bezet is.

Andere genomineerden waren Jo Claes met "Getekend vonnis", Patrick Conrad met "Tango assassino", Escober met "Overkill", Walter Lucius met "De vlinder en de storm" en Charles den Tex met "De erfgenaam".

De winnende thriller "2017" speelt zich af in een fictieve nabije toekomst in België. De sfeer tussen Vlaanderen en Wallonië is onder het vriespunt gezakt. Als Michel Lepaire, een ontslagen klokkenluider, ontdekt dat zijn vader, een voormalige paracommando van Waalse komaf, op een onverklaarbare manier uit het rusthuis is verdwenen, gaat hij op zoek naar de waarheid achter de waarheid.

Volgens de jury blijft de kwaliteit van de Nederlandstalige thriller toenemen. Opvallend is ook de hang naar exotisme. "Niet alleen spelen verhalen zich af in Australië, Zuid-Afrika, Indonesië, een nabije toekomst of een ver verleden, ook de personages krijgen letterlijk en figuurlijk meer kleur", klinkt het.

Soetewey treedt als winnaar van de Diamanten Kogel in de voetsporen van onder anderen Jef Geeraerts, Bob Mendes en Bavo Dhooghe.