Juncker na 19 jaar geen premier meer van Luxemburg

Xavier Bettel, de voorzitter van de liberale partij, heeft aangekondigd dat er in Luxemburg een akkoord is voor een coalitie met de socialisten en Groenen. Bettel zelf wordt de nieuwe premier van het groothertogdom, na 19 jaar onder Jean-Claude Juncker.

"Na 175 uur onderhandelen, is er een coalitieakkoord", verklaarde de 40-jarige Xavier Bettel op Twitter, waarna hij op audiëntie ging bij het Luxemburgse staatshoofd, groothertog Hendrik.

Bettel, de huidige burgemeester van de stad Luxemburg, zal op 4 december de eed afleggen als premier. Hij komt aan het hoofd van een onuitgegeven coalitie die zijn liberale partij (DP) aangaat met de socialisten van LSAP en de Groenen van Déi Gréng.

De Christelijk Sociale Volkspartij van huidig premier Jean-Claude Juncker, die het politieke landschap in Luxemburg de afgelopen 30 jaar domineerde, zal nu in principe voor vijf jaar in de oppositie zitten.

Juncker die 19 jaar premier was, liet alvast weten dat hij een "kritisch en constructieve" oppositie zal leiden en dat hij geen "slechte verliezer" is. De partij van Juncker bleef bij de verkiezingen op 20 oktober met 33,6 procent van de stemmen wel de grootste van het land, maar Xavier Bettel nodigde Juncker niet uit voor coalitiegesprekken omdat het volgens hem tijd was voor "politieke verandering".