Ken Loach krijgt ere-Gouden Beer in Berlijn

Het Filmfestival van Berlijn brengt volgend jaar een eerbetoon aan de Britse regisseur Ken Loach. Loach zal een ere-Gouden Beer in ontvangst mogen nemen en er komt ook een retrospectieve van zijn werk op het festival.

"Loach is een van de grote Europese regisseurs", zegt Dieter Kosslick, de directeur van de Berlinale. "We eren hem als regisseur die er in geslaagd is om op een humoristische manier sociaal onrecht aan te kaarten in zijn films. In zijn 50-jarige carrière heeft Loach een buitengewone continuïteit weten te behouden in zijn films. Maar dat weerhield hem er niet van steeds innovatief te zijn."

Loach is bekend om zijn sociaal realistische stijl. In 2006 kreeg hij de Gouden Palm in Cannes voor de film "The wind that shakes the barley" over het conflict in Noord-Ierland.

Het Filmfestival van Berlijn loopt van 6 tot 16 februari. De Amerikaanse regisseur Wes Anderson mag het festival openen met zijn nieuwste film "Grand Budapest Hotel" met onder andere Adrien Brody en Willem Dafoe in de hoofdrol.