Lizin in beroep tegen veroordeling voor belangenvermenging

De correctionele rechtbank van Hoei heeft Anne-Marie Lizin, voormalig PS-burgemeester van Hoei, schuldig bevonden aan belangenvermenging. Lizin werd veroordeeld tot 1 jaar gevangenisstraf met uitstel en een geldboete van 1.000 euro. Ze mag zich ook 5 jaar lang niet verkiesbaar stellen. Lizin kondigde aan dat ze in beroep zal gaan tegen de veroordeling.

Anne-Marie Lizin stond terecht omdat ze als burgemeester gemeentepersoneel van Hoei gevraagd had om verkiezingsfolders uit te delen op de markt. Ze werd schuldig bevonden aan belangenvermenging en krijgt daarvoor dus een jaar gevangenisstraf met uitstel. Lizin werd wel vrijgesproken van de tenlastelegging schriftvervalsing en verduistering door een ambtenaar.

De stadssecretaris van de gemeente Hoei werd vrijgesproken. De 12 gemeenteambtenaren die de verkiezingspamfletten bedeelden tijdens hun diensturen, kregen de gunst van strafopschorting of straffen met uitstel.

Anne-Marie Lizin werd eind 2009 uit de PS gezet na geknoei met geld van het ziekenhuis van Hoei. Lizin kondigde aan dat ze hoger beroep aantekent tegen de veroordeling. "De veroordeling voor belangenvermenging is totaal onbegrijpelijk", klinkt het.