Lommelse vuilniswagens tanken voortaan waterstof in Helmond

In de Nederlandse gemeente Helmond is vrijdag een waterstoftankstation geopend. Dit station zal onder meer gebruikt worden om de vuilniswagens op waterstof vol te tanken die door het Lommelse bedrijf E-Trucks Europe werden ontwikkeld.

WaterstofNet, een organisatie die van Vlaanderen en Zuid-Nederland een pionier in het gebruik van voertuigen op waterstof wil maken, heeft na het eerste waterstoftankstation bij Colruyt in Halle, nu ook een tweede vestiging geopend. Dat is gebeurd in Helmond (nabij Eindhoven) op de AutomotiveCampusNL, een kennis- en innovatiecentrum voor de automobielindustrie.

Er zullen bussen worden getankt van voertuigenbouwer VDL. Ook de vuilniswagens van E-Trucks Europe uit Lommel zullen daar van waterstof worden voorzien. Het is de bedoeling dat deze vuilniswagens in de regio Eindhoven zullen ingezet worden.

"Afgelopen zomer haalde zo'n vuilniswagen elke vrijdag al oud papier op in het centrum van Eindhoven", licht Flip Bamelis van E-Trucks toe. "Maar door de grotere actieradius van 360 kilometer kan afvalbedrijf Cure de wagen ook inzetten in de buurgemeenten, zoals Geldrop-Mierlo en Valkenswaard."