Pas en D'haeseleer trekken Oost-Vlaamse lijsten Vlaams Belang

Kamerfractieleidster Barbara Pas en Kamerlid Guy D'haeseleer zijn door het provinciaal bestuur voorgedragen als lijsttrekkers voor de Kamer en het Vlaams Parlement voor de verkiezingen van mei 2014. De namen moeten nog door de partijraad van 14 december worden bekrachtigd. Het Oost-Vlaamse bestuur spreekt van een drastische verjonging en vernieuwing.

Dat de 32-jarige Pas (foto) de Kamerlijst aanvoert, is niet meteen een verrassing omdat ze Gerolf Annemans opvolgde als fractievoorzitter toen die partijvoorzitter werd. "In debatten op radio en tv of in kranteninterviews legt ze op een deskundige manier - maar steeds in menselijke taal - het alternatief van VB uit. Een inhoudelijk sterke dame dus met een jong profiel die de komende vier jaar in de Kamer zeker en vast een leidende rol zal spelen", stelt provinciaal voorzitter Ortwin Depoortere.

De Vlaamse lijst wordt getrokken door Guy D'haeseleer, die in 2010 de Kamerlijst trok, maar een jaar voordien ook op de Vlaamse lijst verkozen werd, maar verzaakte aan zijn mandaat. De 44-jarige Ninovieter geldt als de Oost-Vlaamse stemmenkampioen. Hij moet de intussen naar N-VA overgelopen Karim Van Overmeire doen vergeten, die in 2009 de Vlaamse lijst trok.

Na Pas volgen op de Kamerlijst Johan Deckmyn, die na tien jaar het Vlaams voor het federaal parlement inruilt, en Steven Herman, het 42-jarige boegbeeld van de partij in Aalst. Op de Vlaamse lijst staat de 31-jarige Barbara Bonte op 2, gevolgd door Kristof Slagmulder, de 34-jarige medewerker van Europarlementslid Philip Claeys.