Playstation 4 met Belgische primeur in de winkelrekken

De nieuwe Playstation van Sony ligt vanaf vandaag in de winkelrekken in België. Het Belgische hightechbedrijf Softkinetic kijkt reikhalzend uit naar de release van het dansspel "Just dance". Softkinetic had een belangrijk aandeel in de ontwikkeling van het eerste game voor Playstation 4 dat volledig bestuurd wordt door het lichaam van de speler. Dat gebeurt door bewegingsherkenning met een camera die Playstation 4 optioneel aanbiedt. De Franse gameproducent Ubisoft deed een beroep op de knowhow en software van Softkinetic om "Just dance" te kunnen realiseren. Deredactie.be had een gesprek met Daniël Van Nieuwenhove en Eric Krzeslo, respectievelijk de chief technology officer en de chief marketing officer van Softkinetic.

Softkinetic is een spin-offbedrijf van de VUB en de ULB. "In 2010 hebben we besloten om de krachten te bundelen en Softkinetic op te richten. Aan de VUB deden we onderzoek naar hardware om 3D-beelden te kunnen maken. Een groep onderzoekers aan de ULB werkte vooral op software om bewegingsherkenning te kunnen registreren. Het leek ons logisch om de handen in elkaar te slaan en we hebben samen Softkinetic opgericht. Intussen werken hier 95 mensen in Brussel. We hebben ook een studio in Charleroi en in Zuid-Korea hebben we een zusterbedrijf waar onze producten geproduceerd worden", zegt Daniël Van Nieuwenhove.

De ontwikkeling van bewegingsherkenningstechnologie heeft de voorbije jaren een grote vlucht genomen. Softkinetic stelde zijn producten voor aan de grote spelers in de computerwereld. "Microsoft zag brood in de bewegingherkenningstechnologie, maar het Amerikaanse bedrijf besliste om twee andere bedrijven, die aan 3D-herkenning werkten, op te kopen en zelf een eigen product te ontwikkelen. De nieuwe Xbox van Microsoft maakt daar gebruik van", weet Eric Krzeslo.

Het feit dat Microsoft zo hard inzet op 3D-herkenning, toont volgens Softkinetic aan dat de bewegingsherkenning een grote toekomst heeft. "Bijna een jaar geleden heeft Sony ons aangezocht om mee te werken aan de ontwikkeling van de software voor de 3D-camera van de nieuwe Playstation. Het resultaat is het game "Just dance", het eerste spel van Playstation waar geen controllers aan te pas komen. Wij hebben onze technologie in licentie aan Sony gegeven en Sony zal in de toekomst ook een beroep doen op ons om andere games te ontwikkelen", aldus Krzeslo.

Intel kiest voor camera van Softkinetic

Softkinetic is niet alleen actief op de markt van de gameconsoles. "De toepassingen van bewegingsherkenning zijn legio. Sinds kort maken we voor het grote Amerikaanse computerbedrijf Intel een 3D-camera die intussen al te koop aangeboden wordt als de Creative Senz3D bij Amazon.com. Mensen kunnen "Minority report"-gewijs hun computer besturen met de bijgeleverde software", klinkt het.

"Maar er zit nog veel meer in de pijplijn. We werken op dit ogenblik ook samen met een belangrijke speler in de auto-industrie om via bewegingsherkenning de besturing van onder meer de autoradio, klimaatregeling en gps te registeren met een camera die ingebouwd wordt in het dak van de auto. Dat is geen toekomstmuziek, maar binnenkort de realiteit", weet Krzeslo.

Softkinetic doet ook onderzoek naar toepassingen in de medische wereld en de technologie van het bedrijf is ook geschikt voor het ontwikkelen van 3D-scanners. "Als de 3D-printers gecommercialiseerd worden, is er nood aan goede scanners om dingen te printen. Met onze camera’s kan je producten scannen die je dan kan printen. Daar zit een ook een heel groot potentieel in", aldus Van Nieuwenhove.

"De sky is echt de limit. We zien echt een versnelling van de toepassing van bewegingsherkenning in de gamesindustrie, domotica, bewakingstechnologie, speelgoed en industriële toepassingen", zegt Daniël Van Nieuwenhove.

"Als klein Belgisch technologiebedrijf proberen we de technologie een of twee stappen voor te zijn. Dat is de grote uitdaging van Softkinetic. Op een gegeven moment heb je iets goed in handen, maar je moet steeds naar de toekomst blijven kijken om je te onderscheiden. De komende maanden zullen we nog verschillende toepassingen voorstellen", besluit Van Nieuwenhove.