Premies voor renovatie van huizen stijgen

De Vlaamse regering heeft de premies voor inwoners die hun huis grondig renoveren drastisch verhoogd. Mensen die tegelijk investeren in nieuwe ramen met hoogrendementsglas en muurisolatie krijgen vanaf volgend jaar een fors hogere premie. De verhoging moet een stimulans zijn om het Vlaams Klimaatplan te realiseren.

Minister van Energie Freya Van den Bossche (SP.A) heeft de nieuwe renovatiepremies van de Vlaamse overheid voorgesteld. Mensen die tegelijk investeren in nieuwe ramen en muurisolatie krijgen vanaf volgend jaar een fors hogere premie.

"We moedigen de burgers aan om de volledige gebouwschil aan te pakken bij de renovatie, met andere woorden de gevel, de muren, het dak en de ramen. Als u dat doet, verhogen we de premie voor glas op een drastische manier", aldus Van den Bossche.

Voor de vervanging van enkel glas wordt 48 euro per vierkante meter betaald. Mensen die dubbel glas vervangen door hoogrendementsglas, kunnen rekenen op een premie van 60 euro per vierkante meter.

De gecombineerde renovatiepremie komt naast de andere premies die al bestaan voor muurisolatie en de premie voor hoogrendemensglas. Vandaag is er een premie van zes euro per vierkante meter voor wie zijn spouwmuur laat vullen met isolerend materiaal en een premie van 15 euro per vierkante meter voor wie een buitenmuur bekleedt met gevelisolatie. Daarnaast is er een premie van 12 euro per vierkante meter voor de vervanging van enkel glas door hoogrendementsglas en een premie van 15 euro per vierkante meter voor de vervanging van dubbel glas door hoogrendementsglas.

Combi-premie moet CO2-uitstoot helpen te reduceren

Vlaams minister van Milieu Joke Schauvliege (CD&V) verwacht veel resultaat van de nieuwe aanmoedigingspremie. "De gebouwen zijn verantwoordelijk voor de uitstoot van 38 procent van de niet-industriesectoren. We moeten daar echt volop op inzetten en deze maatregelen hebben een enorm effect op minder uitstoot in Vlaanderen", aldus Schauvliege.

De maatregel maakt deel uit van het Vlaams Klimaatplan dat de uitstoot van broeikasgassen tegen 2020 met vijftien procent moet doen dalen. "Met het Vlaams Klimaatfonds (2012) beschikken we over een instrument om het klimaatbeleid nog ambitieuzer te maken. Klimaat vraagt immers beleid van alle ministers", zegt Schauvliege. "Ik ben dan ook blij dat we de twee meest kostenefficiënte maatregelen kunnen uitvoeren met cofinanciering vanuit het Klimaatfonds."