Rusland trekt de prijs van de vodka op

De Russische overheid gaat de prijs voor vodka verhogen. Volgens Moskou is dat nodig om de schadelijke effecten van overdreven alcoholgebruik in het land terug te dringen.
AP2005

Stevig drinkende Russen zijn geen vooroordeel, maar harde werkelijkheid. Volgens medische bronnen zou zelfs 30% van alle overlijdens in een land met 143 miljoen inwoners te wijten zijn aan overdreven alcoholgebruik.

De overheid wll dat cijfer nu terugdringen. Zo is de voorbije jaren al reclame voor alcohol verboden, werden de belastingen op drank verhoogd en is de verkoop op straat beperkt. Een aantal parlementsleden wil de minimumleeftijd om alcohol te drinken, nu optrekken van 18 jaar naar 21.

Eerder zijn ook de prijzen van bier verhoogd en nu komt er opnieuw een verhoging van de prijs voor vodka, nog altijd de nationale drank in Rusland. Met nieuwjaar komt er een verhoging met 17% tot 199 roebel of ongeveer zes dollar per fles. Dit jaar is de prijs van vodka al met 30% verhoogd, zo te zien heeft dat niet echt een impact gehad op de verkoop.

Critici van de maatregel wijzen er op dat armere Russen nu wellicht hun toevlucht zullen nemen tot goedkopere illegaal gestookte drank, wat dan op zich weer risico's op vergiftiging inhoudt.