Steeds meer kosten bij dienstencheques

Alsmaar meer bedrijven die met dienstencheques werken, rekenen hun klanten een extra vergoeding aan. Volgens de beroepsvereniging Federgon liggen de winstmarges te laag.

Voor poets- of strijkhulp kost een dienstencheque nu 8,5 euro per uur. Vanaf januari zal dat 9 euro worden. Dat zijn soms echter niet de enige kosten. Steeds meer bedrijven rekenen de klanten nu extra kosten aan, onder meer om dossiers te beheren of opleidingen te organiseren voor de werknemers.

"Er zijn bedrijven die in 1,20 euro extra aanrekenen per gepresteerd uur. Andere bedrijven rekenen jaarlijkse abonnementskosten aan van 50 euro of 100 euro", zegt Herwig Muyldermans van beroepsorganisatie Federgon.

Federgon heeft dus weet van de extra kosten die aangerekend worden. Volgens de federatie rekenen de bedrijven de toeslag of de abonnementskosten aan omdat de winstmarges in de sector afnemen door de concurrentie tussen de ongeveer 2.800 bedrijven die met dienstencheques werken. En dat komt ook de klant ten goede, meent Federgon. "Er zullen dienstenchequebedrijven zijn die duurder zullen zijn dan andere maar die zullen een betere dienstverlening geven", aldus Muyldermans.