Thaise demonstranten voeren de druk verder op

In Thailand zijn de protesten de zesde dag ingegaan. Demonstranten hebben zich een toegang geforceerd tot het hoofdkwartier van het leger, en tegelijk groeit de massa aan de hoofdzetel van de partij van premier Yingluck Shinawatra verder aan. Haar oproep om de protesten te stoppen, valt voorlopig in dovemansoren.

De betogers eisen dat de regering van Shinawatra aftreedt. Ze beschuldigen haar ervan dat ze eigenlijk haar beleid laat bepalen door haar broer Thaksin Shinawatra. Die werd in 2006 afgezet bij een militaire staatsgreep, maar heeft nog veel aanhangers op het platteland. Momenteel woont hij in Dubai, om te ontsnappen aan een gevangenisstraf.

Thaksin, een miljardair, is veroordeeld voor corruptie en is een bijzonder controversieel figuur, in die mate dat hij dus ook vandaag nog indirect mee de protesten uitlokt. Die begonnen toen bekendraakte dat de regering een grote amnestiewet aan het uitwerken is, waarbij o.a. Thaksin dus gratie zou krijgen, wat de weg zou vrijmaken voor zijn terugkeer naar Thailand.

Premier gebruikt liever geen geweld

De oppositiebeweging lijkt intussen steeds breder te worden. Ex-premier Abhisit Vejjajiva werd luid toegejuicht toen hij de menigte van zo'n 2.000 demonstranten toesprak. "De eerste doelstelling van de mensen is dat ze willen aantonen dat het volk macht heeft, en dat ze zich niet zullen schikken naar een regering die de wet niet respecteert," klonk het.

De betogers hopen de regering op de knieën te krijgen door verschillende overheidsgebouwen bezet te houden of te omsingelen. Ze proberen op die manier ook de ambtenaren mee te krijgen. De ordediensten hebben de voorbije dagen maar weinig gedaan om hen tegen te houden.

Premier Yingluck Shinawatra kwam aan de macht in 2011 en wil liever geen geweld gebruiken om de betoging te breken, uit vrees voor een bloedbad en politieke onstabiliteit.